Een waterontharder aanschaffen wordt de laatste jaren steeds populairder. Niet alleen bedrijven maar ook steeds meer particulieren gaan over op deze installatie. Het aanschaffen van dit product is echter wel een investering. Het is daarom erg belangrijk dat je je goed laat informeren. In deze blog gaan we je alles over de waterontharder vertellen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Wat is het doel van een ontharder?
Je moet het eigenlijk zien als een soort filtersysteem. Als het water via de leidingen je huis binnenkomt moet het water langs het filtersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het harde water verzacht wordt. De reden dat je geen hard water in huis wil is omdat er een hoge graad calcium en magnesium in zit. Deze twee mineralen zorgen ervoor dat er sneller kalkaanslag ontstaat. De waterontharder zorgt er door middel van ionenwisseling voor dat deze twee mineralen uit het water worden gefilterd, hierdoor ontstaat ‘zacht’ water. Zacht water is beter voor huishoudelijke apparaten. In wasmachines, vaatwassers, koffiezetapparaten en waterkokers kan kalkaanslag voorkomen. Als je dit niet regelmatig schoonmaakt kunnen deze apparaten sneller stuk gaan. Een waterkoker met kalkaanslag is bijvoorbeeld niet meer geschikt om thee mee te zetten. Door een waterontharder aan te schaffen voorkom je de kalkaanslag en gaan deze langer mee.
De kosten van een waterontharder
De aanschafprijs van een ontharder zit meestal tussen de €1500 en €2500 euro. Dit is natuurlijk een hoop geld maar uit ervaring blijkt dat de waterontharder zijn geld over de jaren ruim terugverdiend. Naast de aanschafprijs zijn er nog een aantal andere kosten waar je rekening mee moet houden als je een ontharder aanschaft. Zo heb je te maken met installatiekosten, kosten voor het periodiek onderhoud, de zoutblokken/tabletten en indien de ontharder gemaakt moet worden kun je ook te maken krijgen met reparatiekosten. Ondanks dit hele lijstje aan extra kosten verdient de ontharder zich toch terug. Daarnaast profiteer je met de ontharder van de voordelen van zacht water. Het is in het begin dus zeker een investering, maar volgens steeds meer Nederlandse huishoudens is het de moeite waard.
Verschillende soorten waterontharder
Het verschil zit hem in de manier van ontharden. Je hebt drie verschillende soorten ontharders: magnetisch ontharden, ontharden met behulp van een filter en ontharden met zout. Water ontharden met behulp van zout is hierin de populairste keuze, maar waarom? Bij een waterontharder die werkt met zout kun je zelf instellen hoe hard of zacht je het water wilt hebben. Bij de andere systemen is dat niet of minder goed mogelijk. Dit is ook te zien in de prijs. Magnetische ontharders zijn goedkoper dan de zout ontharders. Vergeet hierbij niet in acht te nemen dat het kwaliteitsverschil duidelijk aanwezig is. De werking van een magnetische ontharder is niet zo uitvoerig bewezen als de zoutontharder. Een waterontharder die werkt met zout zorgt ervoor dat de mineralen die het water hard maken uit het water worden verwijderd. Hierna wordt er gespoeld met regeneratiewater. Dat zorgt ervoor dat het kalkwater wordt afgevoerd.
Ook een waterontkalker nodig? Bestel deze dan snel!