Het keukenblok is de fundamentele basis van een keuken en dus ook vrijwel het duurste onderdeel in een keuken. Omdat het keukenblok voorzien moet worden van een keukenblad en in de basis bevat het keukenblok ook een spoelbak en een kraan. Deze onderdelen zorgen ervoor dat een keukenblok behoorlijk prijzig kan zijn, maar dat hoeft het per definitie niet te zijn. Je kunt namelijk ook kiezen voor een goedkoop keukenblok! Maar wat zijn de kenmerken van een goedkoop keukenblok? In dit blog leggen wij dat uit. 

Spaanplaat en MDF

Het skelet van een goedkoop keukenblok bestaat doorgaans uit spaanplaat of MDF. Omdat je het skelet niet ziet hoeft dit niet van duur materiaal worden gemaakt. Het idee dat je een massief houten keukenblok hebt is aantrekkelijk, maar spaanplaat en MDF is kwalitatief goed en gaat ook lang mee. Waarom zou je hier dan onnodig veel euro’s extra’s aan besteden als het ook goedkoper kan?

De afwerking van een goedkoop keukenblok

Natuurlijk moeten de panelen van de kastjes en de keukenlades wel mooi en naar je smaak zijn, maar hier heb je voldoende keuze in. Ook als je kiest voor een matte afwerking in plaats van een afwerking met hoogglans kun je al heel veel extra kosten besparen. Terwijl het qua uiterlijk net zo mooi of misschien zelfs mooier is. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van je persoonlijke smaak. Daarnaast moet je jezelf ook afvragen of het voor jou van belang is dat het keukenblok wordt voorzien van softclose sluitingen. Dat is misschien wel een stuk mooier, maar tegelijkertijd ook een stuk prijziger.

Het keukenblad van een goedkoop keukenblok

Het keukenblad is misschien wel het duurste product dat in een keuken gemonteerd is. Zeker wanneer je een groot oppervlakte wenst en een keukenblad van natuurproduct wilt. Zoals marmer of graniet. Hierin kun je een keuze maken om een aanrechtblad van kunststof of fineer te laten monteren. Deze materialen bieden vrijwel net zo veel formaten en kleuren als natuurlijke keukenbladen, maar zijn wel een stuk goedkoper!

Verschillende soorten spoelbakken

Wanneer je in een goedkoop keukenblok een spoelbak wilt laten monteren heb je ook enorm veel keuze in spoelbakken. In verschillende kleuren en van verschillende materialen. Een geëmailleerd plaatstaal of keramische spoelbak is natuurlijk mooi, maar ontzettend prijzig en ook nog eens gevoelig voor warmte, krassen en andere beschadigingen. Door te kiezen voor een spoelbak van inox, roestvrij staal of kunststof kun je prijs flink laten zakken. Terwijl je hierbij ook nog steeds genoeg keuze hebt in formaten en kleuren.

Verschillende soorten kranen

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe keuken kijk je ook naar trends en innovaties. Eén van de populairste keuzes die momenteel wordt gemaakt is de kokende waterkraan. Met als voordeel dat je direct kokend water kunt tappen. Dat scheelt enorm veel tijd bij het koken of bij het zetten van een kopje thee, maar kokende waterkranen zijn op dit moment nog ontzettend prijzig. Door andere en weloverwogen keuzes te maken en een goedkopere kraan op een goedkoop keukenblok te monteren, kun je dus geld besparen.

De kenmerken van een goedkoop keukenblok