Er zijn veel verschillende soorten bouwlasers te krijgen op de markt. Echter hebben ze allemaal dezelfde functie. Ze zenden natuurlijk allemaal licht uit die via een oppervlak weer wordt weerkaatst. Op die manier kun je eenvoudig metingen maken over afstanden en hoeken. Om te zorgen dat jij de juiste bouwlaser aanschaft en geen verkeerde keuze maakt bij het kiezen van een bouwlaser zullen wij jou in deze tekst helpen bij het kiezen van een goede bouwlaser. Je zult jezelf van tevoren een paar vragen moeten stellen over onder andere het bereik van de laser, het aantal laserlijnen en de kleur van de laserlijnen.

Hoeveel meter bereik moet mijn bouwlaser hebben?

Het soort klussen dat je gaat doen bepaalt het soort bouwlaser dat jij nodig gaat hebben. Projecten die binnenshuis plaatsvinden bereiken immers een minder groot oppervlak dan projecten buitenshuis. Deze projecten zijn vaak veel grootschaliger en vereisen een sterkere laser. Lasers die een groter bereik hebben dan andere lasers zijn vaak ook een stukje duurder om aan te schaffen dan lasers die een kleiner bereik hebben. Voor binnen is een bouwlaser met een bereik van een meter of tien vaak meer dan voldoende. Voor grotere projecten en bouwprojecten die buiten plaatsvinden heb je al gauw een bouwlaser nodig die een bereik van minimaal vijftien meter heeft.

Hoeveel laserlijnen moet jouw bouwlaser hebben?

Bouwlasers kun je met verschillende aantallen laserlijnen krijgen. Er zijn lasers die een enkele laser projecteert, maar er zijn ook veel lasers die ook meerdere lijnen kunnen projecteren. Sommige lasers kunnen zowel één als twee lijnen tonen, afhankelijk van hoe jij het instelt. Als jij alleen projecten gaat doen die enkel hoogtemetingen of enkel breedte metingen vereisen, dan heb je aan een laser met 1 of 2 lijnen al voldoende. Bij projecten waarbij het meten van diepte ook belangrijk is, zoals klussen die tegelwerk bevatten, dan heb je een laser nodig die drie lijnen projecteert. Je krijgt dan namelijk bij alle omliggende vlakken een snijpunt.

Welke kleur laserlijn moet jij hebben?

Een bouwlaser kun je in meerdere kleuren krijgen. Je hebt de keuze uit een rode of een groene laser. Niet allebei de lasers zijn even handig voor dezelfde soort projecten en klussen. Ze hebben allebei hun eigen voordelen en nadelen. Zo is een groene straal beter te zien voor mensen dan een rode straal. Zeker voor projecten in ruimtes met erg veel licht of voor projecten die buiten plaatsvinden is dat erg handig om te hebben. Voor projecten binnenshuis en in ruimtes met minder licht, kun je beter een rode straal aanschaffen. Een bouwlaser met een groene straal is vrijwel altijd duurder dan een bouwlaser met een rode straal. Dit komt doordat de kristallen in de laser een stuk duurder zijn bij de groene dan bij de rode.

Deze bouwlaser heb jij zeker nodig!