Als je werkzaam bent in de bouw, techniek, of een ander vakgebied dat potentieel gevaarlijk is, dan is het volgen van een Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM)-cursus van vitaal belang. Het volgen van een VCA cursus is verplicht voor iedereen die werkzaam is in een risicovolle omgeving en het behalen van een certificaat is een must. In Den Haag en omgeving zijn er diverse opleiders die VCA cursussen aanbieden, maar hoe bereid je jezelf goed voor voordat je deelneemt aan zo’n cursus? In dit blogpost vertellen we je stap voor stap hoe je jezelf optimaal kunt voorbereiden op het behalen van je VCA-certificaat.

Stap 1: Ken de eisen

Het is essentieel om je goed te informeren over de exameneisen voordat je aan de slag gaat met leren. Zo weet je precies welke stof je moet beheersen en wat je kunt verwachten tijdens het VCA examen. Het VCA examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen die je moet beantwoorden binnen 60 minuten. Om te slagen moet je ten minste 28 vragen correct beantwoorden, wat neerkomt op een score van 70%.

Stap 2: Kies de juiste studiematerialen

Het is belangrijk dat je de juiste studiematerialen gebruikt bij de voorbereiding op je VCA examen. Het VCA cursusboek is een goed startpunt. Hierin staan alle onderwerpen die je moet kennen om het examen te kunnen halen. Daarnaast zijn er ook online oefenexamens beschikbaar die je kunt maken om jezelf te testen en verder voor te bereiden.

Stap 3: Maak een planning

Het maken van een planning is belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om alle stof te leren. Hierbij is het verstandig om regelmatig te oefenen met de online oefenexamens. Zo kun je je vorderingen bijhouden en zie je welke onderdelen wellicht extra aandacht verdienen. Plan daarnaast ook voldoende rustmomenten in, zodat je brein de kans krijgt om de stof goed te verwerken.

Stap 4: Oefen in groepsverband

Het kan zinvol zijn om met anderen te oefenen en te studeren voor het VCA examen. Vooral in groepsverband kun je van elkaar leren, elkaar overhoren en elkaar helpen om de stof beter te begrijpen. Bovendien kun je elkaar motiveren en houd je elkaar scherp. Veel opleidingsinstituten bieden daarom ook de mogelijkheid om in groepsverband VCA cursus in Den Haag te volgen.

 

Stap 5: Blijf oefenen

Het is belangrijk om te blijven oefenen tot het VCA examen. Door het maken van online oefenexamens kun je zelf toetsen hoe goed je de stof beheerst. Herhaal de onderdelen die minder goed gaan en buig ze om tot je ze wel begrijpt. Zo vergroot je de kans aanzienlijk dat je slaagt voor je VCA examen.

 

Meer informatie: https://centrumvcaschool.nl/

Een handleiding voor het voorbereiden op een VCA cursus in Den Haag