Het is de normaalste zaak ter wereld in magazijnen: heffen en neerlaten van lasten, van goederen en pallets. De vorkheftruck doet daarbij zijn werk. Maar bij wat kleinere magazijnen en minder zware ladingen is er eigenlijk een veel beter alternatief: de stapelaar. Die kun je handmatig kopen maar ook elektrisch. Bekijk eens de voordelen van zo’n stapelaar elektrisch aangedreven, als je die afzet tegen een vorkheftruck. Een stapelaar heeft:
- minder onderhoudskosten
- lagere aanschafkosten
- eenvoudiger bediening
- geen vorkheftruck certificaat nodig
- wendbaarheid in krappe ruimtes
- minder geluid
- veelzijdige inzetbaarheid
Wat is het?
Een elektrische stapelaar heeft een dissel en een hefmast. Hij loopt op twee zwenk- en een aantal loopwielen en heeft een handbediening voor de magazijnmedewerker. De krachtbron is een elektromotor die gevoed wordt door accu’s. Via een hydraulisch systeem gaan de pallets en producten de lucht in en weer naar beneden. De elektrische stapelaar heft niet alleen, hij verplaatst ook goederen. Belangrijk is dat de stapelaar goed kan draaien, ook op smalle paden. Anders dan bij een vorkheftruck ligt het zwaartepunt van een stapelaar binnen zijn eigen omtrek. Dat leidt tot een bescheiden draaicirkel.
Stapelaar elektrisch of handmatig?
Natuurlijk blijft een stapelaar elektrisch ingezet wel een investering. De mogelijkheid om een tweedehands stapelaar aan te schaffen, maakt zo’n investering wel geringer. Echter, in de gebruiksjaren slokken de onderhoudskosten dan wel meer van je machine budget op. Tel daar dan nog bij op dat de accu’s al deels verbruikt zijn. Dus moet je tijdens de looptijd van je tweedehandsje ook nog dure accu’s bij bestellen. Ook het alternatief van een handmatige en wat goedkopere stapelaar is niet handig. De magazijnmedewerker moet daar fysiek veel meer mee bezig. Hij kan nog wel met de voetpomp tot 300 kilo omhoog krijgen maar daarna wordt het lastiger. Bij dat gewicht is een elektrische stapelaar ineens een uitkomst.
Tilkracht en hefkracht
Je investering moet wel passen bij je bedrijfsactiviteiten. Je hoeft geen heel dure stapelaar elektrisch aangedreven als je rekken slechts een kleine hefhoogte vergen. Om een goede keuze te maken moet je kijken wat je aan hefhoogte nodig hebt én aan hefvermogen. De volgende combinaties zijn standaard te koop:
- hefhoogte tot ca. 2 m en hefvermogen van 1200 kilo
- hefhoogte tot ca. 3,5 m en hefvermogen van 1200 kilo
- hefhoogte tot ca. 4 m en hefvermogen van 1200 kilo
- hefhoogte tot ca. 5 m en hefvermogen van 1600 kilo
Zijn je pallets gemiddeld zwaarder dan 1600 kilo, dan is een vorkheftruck wel een beter alternatief.
Stapelaar elektrisch via de accu
Sommige elektrische stapelaars worden gevoed door lood zuur accu’s. Deze hebben een aantal nadelen ten opzichte van stapelaars die als krachtbron lithium-ion-batterijen gebruiken. Loodzuur accu’s laden langzamer op en moeten na het opladen eerst even afkoelen. De stapelaars met lithium-ion-batterijen kunnen ook tussentijds even worden bijgeladen; tijdens de koffiepauze of de lunch, bijvoorbeeld. Daar komt nog bij dat lithium-ion-accu’s tot vier keer langer meegaan dan lood zuur accu’s. Een stapelaar elektrisch aangedreven kan zijn uitgerust met een geïntegreerde lader of met een externe lader. Sommige modellen kunnen rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten.
Op zoek naar een elektrische heftruck? Ook deze zijn bij Be Green Techniek te bestellen!