Door de klimaatveranderingen is het de afgelopen jaren steeds warmer in Nederland geworden. Ook dit jaar moet je weer rekening op warme dagen. Helaas zijn de meeste woningen niet gebouwd op deze hoge temperaturen. Om niet weg te smelten in je huis is het daarom belangrijk om maatregelen te nemen. In dit artikel lees je een aantal tips om je huis koel te houden. 

Houd je gordijnen dicht als de zon schijnt

In de winter doe je de gordijnen open als de zon schijnt. In de winter moet je ze juist dan dichthouden. Zo zorg je dat er zo min mogelijk zon in je huis komt. Vroeg in de ochtend en na zonsondergang open je de gordijnen en ramen volledig. Open ook alle tussendeuren. Zo kan je huis goed luchten en komt er koele lucht in je huis. Daarnaast zijn er ook speciale zonwerende gordijnen. Hierdoor wordt het zonlicht gereflecteerd. In de winter zorgen deze gordijnen er juist voor dat de warmte binnen blijft. Dit zorgt ervoor dat je minder elektriciteit hoeft te gebruiken.

Laten plaatsen van een zonnescherm

Ondanks de maatregel van de gordijnen op het juiste tijdstip open en dicht doen kan het alsnog erg warm worden in je huis. Bevind je woonkamer zich aan de kant waar veel de zon schijnt? Dan kan een zonnescherm erg helpen. Als je niet op de begane grond woont, moet je een hoogwerker huren om een zonnescherm te laten plaatsen. De kosten van de  verhuur hoogwerker verschilt per organisatie. Vergelijk daarom goed de verschillende organisaties om een zo goede mogelijke deal te krijgen.

Isoleren van je huis

Vaak denken mensen dat je je huis juist voor de winter goed moet isoleren. Dat is zeker zo. Echter zorgt het isoleren van je huis er ook voor dat je huis minder warm wordt in de zomer. Dit komt, doordat hierdoor er minder warmte van buiten naar binnen in je huis komt. Bijvoorbeeld bij deuren en ramen zijn er vaak gleuven waar wind doorheen komt. 

Installeer een airco of koop een ventilator

Met een airco heb je direct verkoeling in je huis. Er zijn verschillende soorten airco’s waar je uit kunt kiezen, zoals een vaste en mobiele airco. Naast airco’s zijn er tegenwoordig ook luchtbevochtigers. Deze apparaten zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis goed blijft. Daarnaast zijn de meeste van deze apparaten tegelijkertijd ook een ventilator of verwarming. Wil je niet te veel geld besteden? Dan is een ventilator een goede keuze.

Hoe meer tips je gebruikt hoe beter het effect is. Zo blijf je lekker koel deze zomer!

Tips om je huis koel te houden tijdens deze zomer