Ben je op zoek naar een vloer die gemakkelijk in onderhoud is? Dan kunnen epoxyvloeren een uitkomst bieden. De vloer is volledig naadloos en goed bestand tegen water, koffie en andere vloeistoffen. Het regelmatig schoonmaken van deze vloer is een fluitje van een cent, maar je moet wel even weten hoe je dat het beste kunt doen. Wordt jij al nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Droge reiniging 

Dat een epoxyvloer een van de meest onderhoudsvrije vloeren is hebben ze vooral te danken aan het gladde oppervlak en naadloze aard. Voor een snelle reiniging kun je de vloer gemakkelijk en snel even stofvrij maken met de stofzuiger. Gebruik hiervoor geen harde borstel, maar juist een zachte borstel als bijvoorbeeld een parketborstel. Zo voorkom je de kans op krassen. Een Swiffer kun je ook gewoon gebruiken voor jouw epoxyvloer. 

Vochtige reiniging

Is al het zichtbare vuil verwijderd? Dan kun je de vloer nog even goed schoonmaken met een dweil. Hiervoor kun je het beste koud en schoon water gebruiken. Voor het beste resultaat moet je de water tussentijds een keer verversen. Je hoeft hiervoor geen schoonmaakmiddelen te gebruiken, want er zijn een aantal schoonmaakmiddelen (chloor bijvoorbeeld) die de gietvloer kunnen beschadigen. Als de epoxyvloer zich bevindt in een industriĆ«le ruimte, kan gebruik worden gemaakt van een schrobmachine. Dit is vooral een uitkomst bij magazijnen, fabrieken en loodsen. 

Krassen voorkomen 

Een klein nadeel aan epoxyvloeren is dat het best gevoelig is voor krassen. Om dit tegen te gaan, zou je een aantal maatregelen moeten treffen. Zorg er allereerst voor dat je een goede inloopmat hebt, die vuil, zand en steentjes buiten de deur houden. Ook zou je zo min mogelijk moeten schuiven met meubels. Vooral zware meubels veroorzaken snel beschadigingen aan de vloer. Om die reden kun je viltjes onder de objecten plaatsen. Onthoud ook dat bepaalde schoonmaakmiddelen een epoxy gietvloer vet maken of er kleverige resten op achterlaten. Maak dus alleen gebruik van water!

Onderhoudsbeurt 

Als er een aantal jaren zijn verstreken kan het zo zijn dat er onderhoud moet worden gepleegd aan de epoxyvloer. Onderhoud is nodig als er blijvende beschadigingen ontstaan en als slijtage zichtbaar wordt. Je kunt in dat geval een nieuwe toplaag aanbrengen of de vloer laten renoveren. De vloer kan in de meeste gevallen plaatselijk worden gerepareerd of herstelt door een professional, dus daar heb jij dan geen werk aan. 

Tips & Tricks voor het onderhouden van jouw epoxyvloer