Niet altijd is even duidelijk welke verpakking het beste is voor je artikelen. Een doos is natuurlijk de standaard maar vaak passen de te verzenden spullen ook wel in een zak. Er zijn mensen die denken dat een zak minderwaardig verpakkingsmateriaal is. Een doos oogt toch veel chiquer? Dat lijkt dan beter voor het imago van je business. Maar de porto voor verzendzakken is wel een stukje minder dan voor dozen. Verpakkingskosten gaan natuurlijk ten laste van je winstmarge. En op de moderne zakken kun je ook goed je logo en slogan kwijt. De zak is goedkoper en heeft nog iets voor op de doos, die is namelijk beweeglijk. De flexibiliteit van een zak betekent dat je die ook platter kunt drukken. En afhankelijk van de artikelen zijn ze zo ook als brievenbuspost te verzenden. Wat weer het grote voordeel heeft dat jij nog goedkoper uit bent en dat de klant niet thuis hoeft te zijn voor de levering. Dat is pas twee vliegen in één klap slaan.

Snel ingepakte verzendzakken

Met zakken heb je ook minder gedoe. Waar je een doos eerst in elkaar moet vouwen, gaat dat sneller en gemakkelijker bij een zak. Je keert het klepje, duwt er een product in kleeft dan het klepje op de envelop. Seconden werk. Het argument dat dozen meer bescherming bieden is mager. De huidige verzendzak is oersterk en bovendien wint die het ook van de doos als er een heftige regenbui overheen gaat. Je koopt verzendzakken als kledingzakken, koerierszakken, plastic zakken of polyzakken.

Stevig, lucht- en waterdicht

Het parcours dat je pakketjes afleggen, is vol hindernissen. Je verzonden spulletjes gaan van hand tot hand, schommelen over rollende banden, worden tussen andere artikelen op planken gedrukt en schudden onderweg met een hele bult andere zaken in bestelbusjes. Door de e-commerce reizen je artikelen soms vele kilometers. Dan kan er iets misgaan en moet de verpakking dat opvangen. Dozen maar ook verzendzakken helpen daarbij. De stevige verzendzak scheurt moeilijk en is lucht- en waterdicht. De nieuwste modellen zijn zelfs duurzaam uitgevoerd. Anno 2023 zijn veel zakken al voor de helft te recyclen.

Het retourgemak van verzendzakken

Meestal gaat een zak alleen een heenweg mee. Dan is het einde oefening. Maar geregeld moet een artikel toch retour. De kleding of de schoenen passen net niet. Er is de foute versie van een artikel verzonden. De klant heeft met de verzendzak dan meteen een handige ‘retourenvelop’ in de hand. De ontvanger drukt het artikel terug in de zak, sluit die weer en met de retoursticker kan het pakketje dan terug naar winkel of webshop. Zelfs eventuele noppenfolie kan hergebruikt worden. De retourzending vergt dan geen extra materialen, dus is die ook duurzaam.

Minder interessant bij breekbare zaken

Verzendzakken zijn daarom een goede optie en zou je in je overweging mee moeten nemen als je op zoek bent naar verzendmateriaal. Alleen bij echt breekbare artikelen wint de doos het. En bij te grote artikelen. Dan verlies je namelijk de aantrekkelijke prijzen van brievenbuspost. Voor grote zaken blijft de doos de juiste keuze.

Verzendzakken – gewild alternatief voor de verzenddoos