Een open haard, een houtkachel of een barbecue kan behoorlijk wat rommel opleveren . As gaat overal zitten en wie het met de hand wil opruimen, zal snel vieze handen krijgen en loopt het risico dat er as gemorst wordt, waardoor de klus helemaal groot wordt. Opzuigen met een stofzuiger zou je zeggen, maar dat is geen handige tip. Neem in plaats daarvan een aszuiger, we zullen uitleggen waarom.

Een stofzuiger en as, geen goede combi

Heb je wel eens as opgezogen met een stofzuiger? Hoe reageerde de stofzuiger? Dikke kans dat je stofzuiger hier bepaald niet blij mee was. As is namelijk funest voor een stofzuiger, omdat het bestaat uit zeer fijne deeltjes die bij het opzuigen in de motor komen. Dat betekent dat de motor uiteindelijk kapot gaat, omdat as en bewegende delen nooit een goede combinatie is. Gooi maar eens zand in de motor van een auto en je weet direct wat we bedoelen. Disclaimer: gooi geen zand in de motor van een auto. Het sloopt de motor. Waarom komt het as in de motor van de stofzuiger? Omdat een stofzuiger een filter heeft dat geen as kan tegenhouden. As bestaat uit zeer kleine deeltjes en daarvoor is dit filter niet geschikt. Een aszuiger beschikt over een filter dat de asdeeltjes wel degelijk kan tegenhouden, zodat de as ook niet in de motor komt. En dat maakt een aszuiger bij uitstek geschikt om die open haard, houtkachel of barbecue op te ruimen. En het gaat nog lekker snel ook.

Warme asdeeltjes? Geen probleem

As kan er lang over doen om af te koelen. Asdeeltjes blijven lang warm en wie dan alsnog de stofzuiger erop zet, kan tegen gevaarlijke situaties aanlopen. Die hete deeltjes doen het binnenste van de stofzuiger smelten, waardoor er zelfs brandgevaar kan ontstaan. Nu gaan we niet claimen dat je gloeiend hete asdeeltjes moet opzuigen met je aszuiger, maar deze machine is op z’n minst bestand tegen de warmere delen. Je hoeft dus niet een dag te wachten tot het as helemaal is afgekoeld, maar je kan al een stuk sneller in actie komen. Ook dat maakt een aszuiger tot een apparaat waar je lekker mee kan doorpakken en waar je erg veel plezier van zult hebben. Schoonmaken was nog nooit zo makkelijk en nog nooit zo snel klaar.Een krachtige motor voor het zware werk

Aszuigers hebben ook een krachtige motor, veel krachtiger dan die van de gemiddelde stofzuiger. Hiermee is het ook mogelijk om de wat grotere asdeeltjes op te zuigen. Deze deeltjes zouden te zwaar zijn voor een stofzuiger, maar zijn ideaal voor de aszuiger, simpelweg omdat de motor gewoon een stuk sterker is. Al met al is een aszuiger perfect voor iedereen die regelmatig as moet schoonmaken, maar niet in stofwolken wil zitten, of de vloer onder de asdeeltjes wil hebben. Met een aszuiger is de schoonmaak snel en doeltreffend en hoe je niet bang te zijn dat je het materiaal beschadigt.

Waarom een aszuiger zoveel handiger is