Celrubber is een uniek en veelzijdig materiaal met een scala aan toepassingen in diverse industrieën. In dit artikel duiken we dieper in de kenmerken, voordelen en de praktische toepassingen van dit fascinerende materiaal.

Wat maakt celrubber zo speciaal?

Celrubber is in feite een soort rubber met gesloten cellen. Dit betekent dat de cellen van het materiaal niet met elkaar zijn verbonden, waardoor het uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Vanwege deze structuur is het materiaal zeer veerkrachtig; wanneer het wordt ingedrukt, keert het terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Bovendien, zoals eerder genoemd, is EPDM celrubber bestand tegen verschillende weersomstandigheden. De weersbestendigheid maakt het niet alleen duurzaam, maar ook kostenefficiënt, aangezien het niet vaak hoeft te worden vervangen.

Waarom kiezen voor epdm celrubber?

EPDM celrubber is een specifieke variant van celrubber die bekend staat om zijn duurzaamheid. Dankzij de kenmerkende eigenschappen, zoals UV-bestendigheid en weerstand tegen ozon, is het ideaal voor buitentoepassingen. Ook is het bestand tegen water en andere vloeistoffen, waardoor het niet snel zal vlekken of verouderen. Deze specifieke kenmerken maken het materiaal uiterst betrouwbaar in verschillende toepassingen.

Enkele praktische toepassingen 

Celrubber heeft een breed scala aan toepassingen vanwege zijn veelzijdige eigenschappen. Een van de meest voorkomende toepassingen is als tochtband of tochtstrip, waar het helpt kieren en ruimtes af te dichten, bescherming biedt tegen externe invloeden en de thermische efficiëntie van een ruimte verhoogt.

Daarnaast wordt het ook gebruikt in de elektro-industrie, waar het dient als isolatiemateriaal. Vanwege zijn geluiddempende kwaliteiten is het ook een populaire keuze in de luchtvaart- en auto-industrie.

Tips en adviezen bij het kiezen van celrubber

Bestemming: Overweeg waar u het materiaal voor gaat gebruiken. Voor buitentoepassingen is EPDM celrubber een uitstekende keuze vanwege zijn weersbestendigheid.

Dikte en hardheid: Celrubber is verkrijgbaar in verschillende diktes en hardheden. Zorg ervoor dat u de juiste variant kiest voor uw specifieke behoefte.

Zelfklevend of niet: Voor bepaalde toepassingen kan een zelfklevende variant handig zijn. Dit maakt de installatie eenvoudiger en sneller.

De veelzijdigheid van celrubber

Celrubber, en in het bijzonder EPDM celrubber, is een onmisbaar materiaal in vele sectoren vanwege zijn unieke eigenschappen en brede toepassingsmogelijkheden. Of het nu gaat om het afdichten van kieren, het isoleren van elektrische bedrading of het dempen van geluid in voertuigen, dit materiaal heeft bewezen zowel efficiënt als duurzaam te zijn. Bij het kiezen van celrubber is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen van uw project om ervoor te zorgen dat u optimaal profiteert van de vele voordelen die het te bieden heeft.

Wat is celrubber en waar wordt het voor gebruikt?