Vanaf 1 januari 2021, toen huiseigenaren eerder een reserve- energielabels huis van het land ontvingen, worden nieuwe richtlijnen voor het bepalen van het energielabel voor woningen ingevoerd. Het bekende label, uitgedrukt in de letters van het energielabel, dat informatie geeft over de energieprestatie van het gebouw blijft bestaan, maar de manier waarop die wordt bepaald verandert.

Welke energielabels zijn er?

De woning is voorzien van een energielabel met de “energielabel brief”. Dit kan variĆ«ren van A tot G. Huizen met het A-label (groen) zijn het meest energiezuinig en de minst zuinige huizen zijn gemarkeerd met het G-label (rood). Het gebruik van rode labels (D, E en F) kan de waarde van uw huis verlagen. Toekomstige kopers kunnen veel huis onderhoud en verbouwing ondergaan. Groene labels (A, B, C, etc.) kunnen daarentegen een positief effect hebben op de verkoop van een woning. U kunt aantonen dat uw woning zeer energiezuinig is. Dit kan de waarde van uw woning verhogen (minder arbeid en kosten voor de volgende bewoner) en u een voordeel opleveren bij de verkoop.

Het verschil tussen een voorlopig label en een definitief energielabel

Rond 2015 hebben alle huiseigenaren een tijdelijk energielabel gekregen van de overheid. Deze is echter niet actueel en het voorlopige energielabel is niet online te vinden. Het is 10 jaar geldig, tenzij het vroegtijdig wordt voltooid.

Wanneer is het verplicht?

Bij de verkoop je huis is een definitief energielabel verplicht! Als u uw woning wilt verkopen (of verhuren), moet u voor uw woning een definitief energielabel aanvragen. Vanaf 1 januari 2022 moet u bij de verkoop van uw woning een energielabel tonen. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Energielabel online aanvragen

Met homekeur.nl kunt u het definitieve energielabel van uw woning digitaal opvragen. Om in te loggen op deze Rijksoverheid Site heeft u uw persoonlijke DigID nodig. Naast het aanvraagformulier bevat de website veel informatie over de methode en inhoud van het energielabel. Tips als je meer wilt weten na het lezen van deze blog!

Wat is het energielabel van mijn energiezuinige woning